;
В НАЧАЛОТО
СПЕЦИАЛНОСТИ
ДОКУМЕНТИ
КОНКУРСИ
ПРИЕМ на ученици
КОНТАКТИ
Национално училище по изкуствата "Проф.Веселин стоянов" - Русе

PDF

Концерт на ОФД - Русе със солисти Веселина Маникова, Константин Евтимов и Иво Венков

Концерт на ОФД - Русе със солисти Веселина Маникова, Константин Евтимов и Иво Венков

Холандия, Швейцария и Белгия се превърнаха във втори дом от доста години за трима русенски музиканти. 50-годишният юбилей на Училището по изкуствата стана причина цигуларката Веселина Маникова, челистът Константин Евтимов и диригентът Иво Венков да се завърнат отново в родния си град, за да участват заедно в концерт в петък от 18 ч в зала "Филхармония". Те ще свирят заедно с Русенска филхармония творби от Брамс и Мусоргски, като тази изява ще бъде прелюдия към програмата на фестивала "Мартенски музикални дни".

За челиста Константин Евтимов симфоничният оркестър е като семейство, защото баща му дълги години свири там на контрабас. Съвсем естествено младият музикант завършва Училището по изкуствата и след това учи чело в Музикалната академия при проф.Вен-цеслав Николов и проф.Богомил Караконов. След като през 1996 г. участва като соло челист в световното турне на "Филхармония на нациите" под диригентството на Юстус Франц, той прави шестмесечна специализация при проф. Мария Клийгел в Есен. През същата година заминава в Берн за участие в майсторски клас при проф.Конрадин Бродбек и получава отлична концертна и солистична диплома. Още като студент младият русенец започва да свири в симфоничния оркестър на Лозана, а два месеца по-късно е назначен за концерт-майстор там. По същото време се запознава с Пиер Амоял, който го кани за концертмайстор на камерния оркестър на Лозана.

Участва в многобройни фестивали и концерти, свири като солист на най-известните филхармонии, парт-нира в камерни формации на покойния Мстислав Ро-стропович, Юрий Башмет, Пиер Амоял, Иорг Демус и др. Преди две години Константин Евтимов решава да се прибере окончателно в България и в момента е концертмайстор на Симфоничния оркестър на БНР.

Цигуларката Веселина Маникова също е свързана много силно с Русенска филхармония, тъй като след завършването си се завръща в родния си град и свири в симфоничния оркестър. През 2003 г. заминава на специализация в Холандия и завършва Музикалната академия в Грьонинген и Кралската консерватория в Хага. Изнася концерти с различни оркестри както в Европа, така и в Япония, и работи много в областта на камерната музика. Младата русенка е носител на многобройни награди, сред които награда от конкурса за камерна музика във Фонтен-бло и специалната награда на фондацията "Totevy'' - Ню Джърси. Понастоящем Веселина е втори концертмайстор на Северния Холандски оркестър.

Иво Венков е сред най-изявените млади български диригенти, носител на първа награда от конкурсите "Сър Джордж Солти" и "Густав Малер", където се преборва с 15 конкуренти от 13 страни. Възпитаникът на Училището по изкуствата е завършил пиано, музикална теория и оркестрово и хорово дирижиране в Музикалната академия в София. Още по време на следването си дирижира две камерни опери на проф. Георги Костов, а след това става диригент във Варненската опера. Той специализира във Висшето училище за музика и приложни изкуства в Грац, Австрия, и от 1998 г. заминава да работи в Белгия, където е поканен да води Брюкселския младежки оркестър. Малко по-късно русенецът е избран сред 40 кандидати за ръководител на Младежкия симфоничен оркестър - Антверпен.

Гергана Димитрова (в-к Утро)

...

Снимки: Георги Кехайов (в-к Утро)